„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Materiał opracowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską Garwolin.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych
przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Kampania UE

Placuszki na bazie serka homogenizowanego

SKŁADNIKI

1 opakowanie Serka Homogenizowanego waniliowego
250 g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Olej do smażenia
Dodatkowo: cukier puder / owoce sezonowe / konfitura
– wg uznania

PRZYGOTOWANIE

Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier oraz cukier
waniliowy. Następnie dodaj serek homogenizowany i jajka.
Dokładnie wszystko wymieszaj. Dobrze rozgrzej olej na patelni.
Nakładaj łyżką ciasto na patelnię. Podaj z cukrem pudrem,
ulubioną konfiturą lub owocami sezonowymi.

SKŁADNIKI

200-250 g Twarogu Garwolińskiego półtłustego
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół czerwonej cebuli
4 suszone pomidory
Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: łyżka posiekanej bazylii lub natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Odsącz suszone pomidory z zalewy. Posiekaj je na drobno wraz z cebulą.
Do twarogu dodaj jogurt naturalny i ugniataj widelcem do uzyskania jednolitej
masy. Do masy dodaj pomidory i cebulę, dopraw do smaku solą i pieprzem,
a na koniec posyp posiekaną bazylią lub natką pietruszki.

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami

Roladka z łososia wędzonego z ziołowym twarogiem

SKŁADNIKI

250 g łososia wędzonego w plastrach
200 g Twarogu Garwolińskiego tłustego
70 ml śmietanki 30%
20 g kaparów (2 łyżki stołowe + 1 do dekoracji)
30 g czarnych krojonych oliwek (2 łyżki stołowe + 1 do dekoracji)
1 łyżka siekanej naci pietruszki
50 ml soku z cytryny (1 cytryna) i cytryna do dekoracji
Pieprz, sól
Folia spożywcza

PRZYGOTOWANIE

W maszynce do mielenia mięsa zmiel twaróg, 2 łyżki kaparów i 2 łyżki oliwek. W misce wyrób masę serową, dodaj śmietankę i dopraw
do smaku także sokiem z cytryny. Na koniec dodaj siekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Na blacie kuchennym rozłóż folię spożywczą
długości około 50 cm. Na dole folii ułóż w prostokąt szerokości około 12 cm plastry wędzonego łososia. Na łososia wyłóż masę serową
w formie cienkiego walca. Używając folii, zwiń roladkę. Zawinąć boki i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem rozmróź tak,
aby roladka dała się pokroić. Krój przez folię. Nie rozmrażaj całkowicie, roladka nie pokroi się. Z wykrojonej porcji roladki zdejmij folię, ułóż
na półmisku, posyp pozostałymi oliwkami i kaparami. Udekorój cząstkami cytryny.

SKŁADNIKI

400 g Twarogu Garwolińskiego tłustego
400 g śmietany 18%
1 kg młodych ziemniaków
Pęczek szczypiorku
Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Możesz je przygotować w wersji
w mundurkach – wystarczy je wyszorować przed wrzuceniem do wody.
W czasie, gdy ziemniaki się gotują, przygotuj gzik. W misce wymieszaj
śmietanę z twarogiem. Przypraw odrobiną soli i pieprzu według uznania.
Dodaj drobno posiekany szczypiorek i całość jeszcze raz dokładnie
wymieszaj. Odcedź ziemniaki, ułóż je na talerzu i posyp pozostałym
szczypiorkiem. Przełóż gzik na talerz obok ziemniaków. Podawaj od razu,
najlepiej ze szklanką Maślanki Garwolińskiej naturalnej do picia.

Poznańskie pyry z gzikiem

Chłodnik na maślance z koperkiem
i kiszonymi ogórkami

SKŁADNIKI

2 litry Maślanki Garwolińskiej naturalnej
400 g ogórków kiszonych
200 ml kwasu z ogórków
2 małe pęczki koperku
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka rzodkiewek
100 g białej części pora
Pieprz, sól
Cukier kryształ
Dodatkowo: 10 jaj ugotowanych na twardo

PRZYGOTOWANIE

Ogórki kiszone i rzodkiewki pokrój w cienkie paski. Koper
i czosnek drobno posiekaj. Białą cześć pora pokrój w cienkie
półplasterki. Maślankę przelej do wysokiego naczynia, dodaj
pokrojone warzywa i wymieszaj. Dopraw do smaku także
kwasem z ogórków. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Ugotowane jaja pokrój w ćwiartki. Porcję jaja włóż do
miseczki i zalej zimnym chłodnikiem.

SKŁADNIKI

Twaróg:

200 g Twarogu Garwolińskiego tłustego
70 g chorizo
60 ml śmietanki 30%
Pieprz, sól
2 jaja
50 ml wody
110 g buki tartej (1 szklanka)
30 g panko (4 łyżki) – opcjonalnie
Olej do smażenia

Szpinak:

250 g świeżego szpinaku
50 ml oliwy z oliwek
5 połówek suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
30 g orzechów włoskich
Pieprz, sól

Smażony twaróg z chorizo i szpinakiem

PRZYGOTOWANIE

Masa serowa: Twaróg pokrusz widelcem, chorizo bardzo drobno posiekaj. W misce wymieszaj razem twaróg, chorizo i śmietankę,
dopraw do smaku. Z masy serowej uformuj niewielkie kulki (można użyć kulkownicy do lodów) i lekko je spłaszczaj. Jaja wybij do
miseczki i roztrzep z wodą, w drugiej misce wymieszaj bułkę tartą z panko. Kotleciki panieruj w jajku i bułce tartej z panko.
Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju i smaż kotleciki na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku. Szpinak: Suszone pomidory
i czosnek pokrój w paski. Orzechy pokrusz i podpraż na patelni, ostudź. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj suszone pomidory
i czosnek. Krótko smaż i dodaj szpinak, dokładnie wymieszaj i odstaw patelnię. Mieszaj bez podgrzewania aż szpinak zmięknie,
dopraw do smaku. Dodaj orzechy (część zostawić do dekoracji) i dokładnie wymieszaj. Na kotleciki serowe wyłóż porcję szpinaku,
posyp orzechami. Podawaj na zimno lub gorąco.

Panna cotta z serka homogenizowanego
ze śliwkami

SKŁADNIKI

800 g Serka Homogenizowanego waniliowego
200 ml mleka 3,2%
50 ml wody
30 g żelatyny (3 płaskie łyżki)
150 g śliwek węgierek lub innych
1 łyżka cukru kryształu
100 g truskawek
Listki mięty

PRZYGOTOWANIE

W gorącej wodzie namocz żelatynę. Mleko zagotuj, dodaj żelatynę
i dokładnie wymieszaj, przestudź. Serek homogenizowany przełożyć do miski i mieszając, cienkim strumieniem dodać mleko. Dokładnie wymieszaj i przelej do pucharków. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Śliwki przekrój i wyjmij pestki. Rozgrzej małą patelnię, włóż śliwki, posyp cukrem. Smaż kilka minut, mieszając, aż śliwki zmiękną, ostudź. Truskawki pokrój w cząstki. Przed podaniem z pucharków zdejmij folię. Na deser wyłóż usmażone, ostudzone śliwki i powstały sos. Udekoruj cząstkami truskawek i listkami mięty.

SKŁADNIKI

200 g Serka Homogenizowanego waniliowego
2 jajka
180 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Do miski wbij jajka i je roztrzep. Dodaj serek homogenizowany i dokładnie wymieszaj go z jajkami. Do masy dodaj odrobinę soli do smaku. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być lejące. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Zanurz łyżkę we wrzątku, po czym gorącą łyżką nabieraj ciasto i wkładaj do wody. Najlepiej jest nakładać maksymalnie połowę łyżki ciasta na raz. Nałóż do garnka tyle klusek, by mogły one swobodnie pływać podczas gotowania. Delikatnie przemieszaj kluski i gotuj je około 2-3 minut od ponownego zagotowania się wody. Gdy kluski będą gotowe, wyjmij je z garnka łyżką cedzakową.
Podawaj tak jak lubisz – z roztopionym masłem, miodem lub ze słodką śmietaną.

Kluseczki z serka homogenizowanego

Owocowe lody z serka homogenizowanego

SKŁADNIKI

300 g Serka Homogenizowanego waniliowego
300 g ulubionych owoców (świeżych lub mrożonych)
– np. borówek, truskawek lub malin
Gotowa polewa do lodów lub syrop malinowy (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Serek homogenizowany zmiksuj z ulubionymi owocami. Do uzyskanej masy możesz wrzucić kilka truskawek przekrojonych na pół lub borówek
w całości, jeżeli chcesz, aby w lodach były wyczuwalne kawałki owoców. Po dodaniu owoców całość delikatnie wymieszaj. Masę przelej do specjalnych foremek do lodów lub silikonowych foremek do muffinek. Tak przygotowane lody włóż do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny. Jeśli lody serwujesz w pucharkach, możesz je dodatkowo polać sosem do lodów lub syropem malinowym. Jeżeli wolisz lody na patyku, nie zapomnij o wbiciu patyczków w masę przed włożeniem do zamrażarki.

SKŁADNIKI

150 g mąki pszennej
130 ml Maślanki Garwolińskiej naturalnej
łyżeczka proszku do pieczenia
90 g miękkiego masła
50 g cukru
2 jajka
olej do posmarowania gofrownicy

PRZYGOTOWANIE

Utrzyj z cukrem miękkie masło na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, nie przestając miksować. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajeczno-maślanej. Mieszaj do połączenia składników. Następnie stopniowo wlewaj maślankę i miksuj, aż wszystko się połączy. Odstaw ciasto na 10 minut. Posmaruj gofrownicę olejem i dobrze rozgrzej. Smaż na złocisty kolor i podawaj
z ulubionymi dodatkami.

Gofry na bazie maślanki

OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA
MLECZARSKA GARWOLIN

ul. Ogrodowa 17
08-410 Wola Rębkowska
e-mail: osm@osmgarwolin.pl

CENTRALA
tel. +48 (025) 682-22-61
fax. +48 (025) 682-22-63

NAPISZ DO NAS

*pole obowiązkowe

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Materiał opracowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską Garwolin.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych
przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.