„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Materiał opracowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską Garwolin. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
1 opakowanie Serka Homogenizowanego waniliowego 250 g mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Olej do smażenia Dodatkowo: cukier puder / owoce sezonowe / konfitura – wg uznania
PRZYGOTOWANIE
Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodaj serek homogenizowany i jajka. Dokładnie wszystko wymieszaj. Dobrze rozgrzej olej na patelni. Nakładaj łyżką ciasto na patelnię. Podaj z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą lub owocami sezonowymi.
SKŁADNIKI
200-250 g Twarogu Garwolińskiego półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego pół czerwonej cebuli 4 suszone pomidory Sól i pieprz do smaku Dodatkowo: łyżka posiekanej bazylii lub natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Odsącz suszone pomidory z zalewy. Posiekaj je na drobno wraz z cebulą. Do twarogu dodaj jogurt naturalny i ugniataj widelcem do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodaj pomidory i cebulę, dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec posyp posiekaną bazylią lub natką pietruszki.
Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami
Roladka z łososia wędzonego z ziołowym twarogiem
SKŁADNIKI
250 g łososia wędzonego w plastrach 200 g Twarogu Garwolińskiego tłustego 70 ml śmietanki 30% 20 g kaparów (2 łyżki stołowe + 1 do dekoracji) 30 g czarnych krojonych oliwek (2 łyżki stołowe + 1 do dekoracji) 1 łyżka siekanej naci pietruszki 50 ml soku z cytryny (1 cytryna) i cytryna do dekoracji Pieprz, sól Folia spożywcza
PRZYGOTOWANIE
W maszynce do mielenia mięsa zmiel twaróg, 2 łyżki kaparów i 2 łyżki oliwek. W misce wyrób masę serową, dodaj śmietankę i dopraw do smaku także sokiem z cytryny. Na koniec dodaj siekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Na blacie kuchennym rozłóż folię spożywczą długości około 50 cm. Na dole folii ułóż w prostokąt szerokości około 12 cm plastry wędzonego łososia. Na łososia wyłóż masę serową w formie cienkiego walca. Używając folii, zwiń roladkę. Zawinąć boki i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem rozmróź tak, aby roladka dała się pokroić. Krój przez folię. Nie rozmrażaj całkowicie, roladka nie pokroi się. Z wykrojonej porcji roladki zdejmij folię, ułóż na półmisku, posyp pozostałymi oliwkami i kaparami. Udekorój cząstkami cytryny.
SKŁADNIKI
400 g Twarogu Garwolińskiego tłustego 400 g śmietany 18% 1 kg młodych ziemniaków Pęczek szczypiorku Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Możesz je przygotować w wersji w mundurkach – wystarczy je wyszorować przed wrzuceniem do wody. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, przygotuj gzik. W misce wymieszaj śmietanę z twarogiem. Przypraw odrobiną soli i pieprzu według uznania. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odcedź ziemniaki, ułóż je na talerzu i posyp pozostałym szczypiorkiem. Przełóż gzik na talerz obok ziemniaków. Podawaj od razu, najlepiej ze szklanką Maślanki Garwolińskiej naturalnej do picia.
Poznańskie pyry z gzikiem
Chłodnik na maślance z koperkiem i kiszonymi ogórkami
SKŁADNIKI
2 litry Maślanki Garwolińskiej naturalnej 400 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 2 małe pęczki koperku 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka rzodkiewek 100 g białej części pora Pieprz, sól Cukier kryształ Dodatkowo: 10 jaj ugotowanych na twardo
PRZYGOTOWANIE
Ogórki kiszone i rzodkiewki pokrój w cienkie paski. Koper i czosnek drobno posiekaj. Białą cześć pora pokrój w cienkie półplasterki. Maślankę przelej do wysokiego naczynia, dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj. Dopraw do smaku także kwasem z ogórków. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Ugotowane jaja pokrój w ćwiartki. Porcję jaja włóż do miseczki i zalej zimnym chłodnikiem.
SKŁADNIKI
Twaróg:
200 g Twarogu Garwolińskiego tłustego 70 g chorizo 60 ml śmietanki 30% Pieprz, sól 2 jaja 50 ml wody 110 g buki tartej (1 szklanka) 30 g panko (4 łyżki) – opcjonalnie Olej do smażenia
Szpinak:
250 g świeżego szpinaku 50 ml oliwy z oliwek 5 połówek suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 30 g orzechów włoskich Pieprz, sól
Smażony twaróg z chorizo i szpinakiem
PRZYGOTOWANIE
Masa serowa: Twaróg pokrusz widelcem, chorizo bardzo drobno posiekaj. W misce wymieszaj razem twaróg, chorizo i śmietankę, dopraw do smaku. Z masy serowej uformuj niewielkie kulki (można użyć kulkownicy do lodów) i lekko je spłaszczaj. Jaja wybij do miseczki i roztrzep z wodą, w drugiej misce wymieszaj bułkę tartą z panko. Kotleciki panieruj w jajku i bułce tartej z panko. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju i smaż kotleciki na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku. Szpinak: Suszone pomidory i czosnek pokrój w paski. Orzechy pokrusz i podpraż na patelni, ostudź. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj suszone pomidory i czosnek. Krótko smaż i dodaj szpinak, dokładnie wymieszaj i odstaw patelnię. Mieszaj bez podgrzewania aż szpinak zmięknie, dopraw do smaku. Dodaj orzechy (część zostawić do dekoracji) i dokładnie wymieszaj. Na kotleciki serowe wyłóż porcję szpinaku, posyp orzechami. Podawaj na zimno lub gorąco.
Panna cotta z serka homogenizowanego ze śliwkami
SKŁADNIKI
800 g Serka Homogenizowanego waniliowego 200 ml mleka 3,2% 50 ml wody 30 g żelatyny (3 płaskie łyżki) 150 g śliwek węgierek lub innych 1 łyżka cukru kryształu 100 g truskawek Listki mięty
PRZYGOTOWANIE
W gorącej wodzie namocz żelatynę. Mleko zagotuj, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, przestudź. Serek homogenizowany przełożyć do miski i mieszając, cienkim strumieniem dodać mleko. Dokładnie wymieszaj i przelej do pucharków. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Śliwki przekrój i wyjmij pestki. Rozgrzej małą patelnię, włóż śliwki, posyp cukrem. Smaż kilka minut, mieszając, aż śliwki zmiękną, ostudź. Truskawki pokrój w cząstki. Przed podaniem z pucharków zdejmij folię. Na deser wyłóż usmażone, ostudzone śliwki i powstały sos. Udekoruj cząstkami truskawek i listkami mięty.
SKŁADNIKI
200 g Serka Homogenizowanego waniliowego 2 jajka 180 g mąki pszennej pół łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Do miski wbij jajka i je roztrzep. Dodaj serek homogenizowany i dokładnie wymieszaj go z jajkami. Do masy dodaj odrobinę soli do smaku. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być lejące. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Zanurz łyżkę we wrzątku, po czym gorącą łyżką nabieraj ciasto i wkładaj do wody. Najlepiej jest nakładać maksymalnie połowę łyżki ciasta na raz. Nałóż do garnka tyle klusek, by mogły one swobodnie pływać podczas gotowania. Delikatnie przemieszaj kluski i gotuj je około 2-3 minut od ponownego zagotowania się wody. Gdy kluski będą gotowe, wyjmij je z garnka łyżką cedzakową. Podawaj tak jak lubisz – z roztopionym masłem, miodem lub ze słodką śmietaną.
Kluseczki z serka homogenizowanego
Owocowe lody z serka homogenizowanego
SKŁADNIKI
300 g Serka Homogenizowanego waniliowego 300 g ulubionych owoców (świeżych lub mrożonych) – np. borówek, truskawek lub malin Gotowa polewa do lodów lub syrop malinowy (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Serek homogenizowany zmiksuj z ulubionymi owocami. Do uzyskanej masy możesz wrzucić kilka truskawek przekrojonych na pół lub borówek w całości, jeżeli chcesz, aby w lodach były wyczuwalne kawałki owoców. Po dodaniu owoców całość delikatnie wymieszaj. Masę przelej do specjalnych foremek do lodów lub silikonowych foremek do muffinek. Tak przygotowane lody włóż do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny. Jeśli lody serwujesz w pucharkach, możesz je dodatkowo polać sosem do lodów lub syropem malinowym. Jeżeli wolisz lody na patyku, nie zapomnij o wbiciu patyczków w masę przed włożeniem do zamrażarki.
SKŁADNIKI
150 g mąki pszennej 130 ml Maślanki Garwolińskiej naturalnej łyżeczka proszku do pieczenia 90 g miękkiego masła 50 g cukru 2 jajka olej do posmarowania gofrownicy
PRZYGOTOWANIE
Utrzyj z cukrem miękkie masło na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, nie przestając miksować. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajeczno-maślanej. Mieszaj do połączenia składników. Następnie stopniowo wlewaj maślankę i miksuj, aż wszystko się połączy. Odstaw ciasto na 10 minut. Posmaruj gofrownicę olejem i dobrze rozgrzej. Smaż na złocisty kolor i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry na bazie maślanki
OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA GARWOLIN
ul. Ogrodowa 17 08-410 Wola Rębkowska e-mail: osm@osmgarwolin.pl
CENTRALA tel. +48 (025) 682-22-61 fax. +48 (025) 682-22-63
NAPISZ DO NAS
*pole obowiązkowe
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Materiał opracowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską Garwolin. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.